pengő

Szabad vélemény gazdaságról, árfolyamról, befektetésről és néha a társadalomról...

HTML

HTML

Törlessz elő, de ne add el a kocsit

buyside 2011.10.11. 12:40

A piacok 75 bázispontos kamatemelést áraznak pillanatnyilag az elkövetkező 3-4 hónapra.

A külker egyenleg stabil (havi 350-450 euró), 2005-höz képest az export 55%-kal, az import 30%-kal emelkedett, de az egyenleg 2008-ban érte el zérus szintet, azóta trendszerűen emelkedik.

Az európai gazdasági kilátások nem bíztatóak, de ha az egyenleg nem is nő tovább, hanem megragad ezen a szinten, ez akkor is azt jelenti, hogy évi 5-6 milliárd euró többlet keletkezhet. Ennek csak egy részét tudják kivinni az országból, így a folyó fizetési mérleg többlete közel 3 milliárd euró.

Ez bőven fedezné a végtörlesztésből eredő deviza keresletet, de jegybanki tartalékok rekord magas szintje és az MNB aukciós tenderei biztosítják ezt a forrást.

A folyó fizetési mérleg többlete, a magas kamatkülönbözet azt vetíti előre, hogy a forint árfolyama erősödni fog, akár jelentős mértékben. Nem tartom kizártnak a 255-270-es szintet féléven belül.

Mindez azt jelenti, hogy ha a svájci jegybanknak sikerül -eddig igen- az eurót 1.2 frank felett tartania, akkor a svájci/forint árfolyam 212-225 forintos sávban tud mozogni.

Kedvezőbb gazdasági kilátások -melyekre egy hitel 10-15 éves futamideje esetén van esély- a negatív kamatozású CHF kevesebb keresletet indukál, az euró/chf felmehet 1.3-1.4 közelébe, ami 185-210 forintos árfolyamnak felel meg.

A kockázatok egy esetleges magyar leminősítés, melyre van esély, de okokat még lázasan keresik a hitelminősítők (egyelőre azt, hogy bosszúból még nem merik leírni, meg hát megkoptak egy kissé mikor három A-s cégek mentek csődbe pillanatok alatt 2008-ban).

Fentiek alapján a 180 forintos előtörlesztésnek van értelme, még akkor is, ha egy 15 év hátralévő futamidejű hitel esetében a forint/chf kamatkülönbözet kb. 215 forintos árfolyamot implikál (valóságos előtörlesztési árfolyam). 10 év esetében ez 205 forint.

Elsősorban a kockázatok kizására (gazdasági növekedés, leminősítés) miatt célszerű tehát, illetve amiatt, hogy 250/180 nem lesz belátható időn belül az árfolyam. 

Persze a forinthitel is kockázatos hosszútávon a kamatok lehetséges emelkedése miatt. Ezért célszerű valamelyik lakáskasszába is beugrani, hogy idővel a hitelt egy kedvezőbbel váltsuk ki.

Sokan az autójukra is svájciban vettek fel hitelt. Nekik semmiképpen sem ajánlom, hogy most az autó eladásából finanszírozzák az előtörlesztést, hiszen az ő esetükben az autó eladása esetén a piaci árfolyamon kellene előtörleszteni, ami mondjuk 235 forintos árfolyam esetén már jelentős veszteség a 212-225 forintos várakozáshoz képest.  

 

Elemzési ajánlat:  https://www.otpbank.hu/static/portal/other/pdfact/Heti_Hungary_hun_20111010.pdf

 

Címkék: forint kamatemelés svájci előtörlesztés hitel. végtörlesztés frankos

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása