pengő

Szabad vélemény gazdaságról, árfolyamról, befektetésről és néha a társadalomról...

HTML

HTML

Furcsán viselkedik az ÁKK - vélemény

buyside 2011.11.14. 12:17

A mai 6 hetes aukción egyetlen ajánlatot sem fogadott el az ÁKK. Vélhetően azért, mert bőven 6% feletti hozamelvárásokat tartalmaztak az ajánlatok.

Ez az új típusú aukciós magatartás -korábban az ÁKK nem tekintette feladatának a hozamok alakulását, kibocsátott amennyiért vitték- nagyon veszélyes.

Azt akarjuk ezzel sugalni, hogy nem is kell a pénz, az kérem van elég? Csak azért tartjuk az aukciókat, hogy legyen elég likviditás a piacon?

A mindent egy lapra teszünk fel magatartás a jelenlegi helyzetben nem éppen célravezető. Nem hiszem, hogy az ÁKK-nak most kellene eljátszania a monetáris hatóság szerepét, akkor amikor minden apró hírre szakad a forint, tántorodnak el a befektetők.

Mégis mi történt volna, ha 7% lett volna a hathetes hozam? Ehelyett arról lehet beszélni, hogy már hathétre sem tudunk forrást gyűjteni. Erre Besenyő Pistabácsinak lenne frappáns válasza...

UPDATE: Na végre : vagy az eszük jött meg és szóltak néhány barátnak, vagy az eszük jött meg és nembánják, hogy 6,71%. Végülis mi van abban?

Szólj hozzá!

miért nem veszek eurót?

buyside 2011.11.11. 16:15

A rövid távú tőlemozgásokat a piac spekulatív ösztönei irányítják. Jelenleg az a félelem, hogy

- leminősítik az országot

- Emiatt sok külföldi kötvényalapnak ki kell vonulnia,

- Ezek mivel fedezetlen forint pozícióval rendelkezniek egyrészt nyomás alatt tartják az állampapír piacot az eladásaikkal, másrészt a devizapiacot az euró vételeikkel.

- Mivel a kormányzati finanszírozás nagymértékben támaszkodik a külföldi forrásokra, a budzsé finanszírozhatatlanná válik.

Ezek tükrőződnek a forint/euró árfolyamban. Azonban vessünk egy kicsi pillantást a dolgok mögé:

- A kereskedelmi mérleg többlete 700 millió euró havonta;

- A fizetési mérleg többlete közel 3 milliárd euró évente

- Az államadósság/GDP kb 75%, mely az EU átlag alatt van (igaz, magasabb, mint a KKE-i átlag)

- A költségvetés idén szufficites, jövőre 3% körüli deficit várható, mellyel az adósság tovább csökken.

- A jegybanki tartalékok kb 37 milliárd eurót tesznek ki, ez nagyjából megegyezik az államadósság devizában fennálló részével, amiből azonban 16 milliárd euró az EU/IMF-el szemben áll fenn,tehát nem piaci szereplőkkel szemben.

- A deviza adósság lejárata 2012-ben 5; 2013-ban 5.3 milliárd euró, ennek nagyrésze (3.5-3.8 md) az említett EU/IMF csomag.

Ez azt jelenti, hogyha senki nem hajlandó magyar devizaadósságot piaci alapon refinanszírozni, akkor is elég erre a jegybanki devizatartalék, az első két évről nem is beszélve.

A lemínősítés hatásainak nagyrésze már be van árazva, azaz abban az esetben, ha mégsem lesz leminősítés jelentősebb forint erősödés várható, ha mégis lesz, akkor viszont a további gyengülés limitált.

Abban az esetben, ha a lemínősítés lesz és emiatt a külföldi alapok tényleg kimennek (Romániából pl. nem mentek ki), akkor az állampapír piaci eladói nyomás hozamemelkedést indukál, melyet a jegybank kamatemeléssel követ. Ez jelentősen megdrágítja a forint elleni spekulációt, illetve a kiszállási szinteket is, azaz a forintra gyakorolt hatás szintén limitált.

Fentiek miatt nem hiszem, hogy közép távon a forint jelentősen gyengülni tudhat, sokkal nagyobb a valószínűsége az ellenkezőjének. Egy éves távon a 265-280 közötti sáv ami reális lehet.

[Update 2011.11.15: tegnap nem bírtam tovább és eladtam eurót forinttal szemben 315-ön. 320 körül újrabeszállok. 340-ig tudom finanszírozni.]

Szólj hozzá! · 1 trackback

süti beállítások módosítása