pengő

Szabad vélemény gazdaságról, árfolyamról, befektetésről és néha a társadalomról...

HTML

HTML

elképesztő történet jupterről és az ökörről

buyside 2011.10.27. 21:37

Miközben a pénzügyi piacok attól hangosak, hogy Magyarország példátlan bizonytalanságba taszítja a bankszektort az előtörlesztés törvénybe iktatásával, egy erkölcstelen és nem piacbarát lépéssel, ami miatt a hitelminősítők az ország leminősítésén dolgoknak (csak az indok még nincs meg, mert az, hogy bosszú nem írható le). Aközben tegnap az európai bankok önként elfogadták, hogy görög követeléseik 50%-ának búcsút intsenek.

Így ír erről a Portfolio.hu a Financial Times Deutschlandot idézve:

"Az 50%-os leírás hivatalosan önkéntes hozzájáruláson alapul, nehéz azonban elképzelni, hogy 100 milliárd eurónyi követelést önként és dalolva írnának le Európa bankjai és biztosítói. Éjfél után hirtelen az ajtóba állt Sarkozy, Merkel, Juncker és mások, és azt mondták, ha nem írjátok le a követelésetek önkéntesen, kényszerítve lesztek rá - fogalmaz a lap."

Hát erről ennyit.

Szólj hozzá!

Törlessz elő, de ne add el a kocsit

buyside 2011.10.11. 12:40

A piacok 75 bázispontos kamatemelést áraznak pillanatnyilag az elkövetkező 3-4 hónapra.

A külker egyenleg stabil (havi 350-450 euró), 2005-höz képest az export 55%-kal, az import 30%-kal emelkedett, de az egyenleg 2008-ban érte el zérus szintet, azóta trendszerűen emelkedik.

Az európai gazdasági kilátások nem bíztatóak, de ha az egyenleg nem is nő tovább, hanem megragad ezen a szinten, ez akkor is azt jelenti, hogy évi 5-6 milliárd euró többlet keletkezhet. Ennek csak egy részét tudják kivinni az országból, így a folyó fizetési mérleg többlete közel 3 milliárd euró.

Ez bőven fedezné a végtörlesztésből eredő deviza keresletet, de jegybanki tartalékok rekord magas szintje és az MNB aukciós tenderei biztosítják ezt a forrást.

A folyó fizetési mérleg többlete, a magas kamatkülönbözet azt vetíti előre, hogy a forint árfolyama erősödni fog, akár jelentős mértékben. Nem tartom kizártnak a 255-270-es szintet féléven belül.

Mindez azt jelenti, hogy ha a svájci jegybanknak sikerül -eddig igen- az eurót 1.2 frank felett tartania, akkor a svájci/forint árfolyam 212-225 forintos sávban tud mozogni.

Kedvezőbb gazdasági kilátások -melyekre egy hitel 10-15 éves futamideje esetén van esély- a negatív kamatozású CHF kevesebb keresletet indukál, az euró/chf felmehet 1.3-1.4 közelébe, ami 185-210 forintos árfolyamnak felel meg.

A kockázatok egy esetleges magyar leminősítés, melyre van esély, de okokat még lázasan keresik a hitelminősítők (egyelőre azt, hogy bosszúból még nem merik leírni, meg hát megkoptak egy kissé mikor három A-s cégek mentek csődbe pillanatok alatt 2008-ban).

Fentiek alapján a 180 forintos előtörlesztésnek van értelme, még akkor is, ha egy 15 év hátralévő futamidejű hitel esetében a forint/chf kamatkülönbözet kb. 215 forintos árfolyamot implikál (valóságos előtörlesztési árfolyam). 10 év esetében ez 205 forint.

Elsősorban a kockázatok kizására (gazdasági növekedés, leminősítés) miatt célszerű tehát, illetve amiatt, hogy 250/180 nem lesz belátható időn belül az árfolyam. 

Persze a forinthitel is kockázatos hosszútávon a kamatok lehetséges emelkedése miatt. Ezért célszerű valamelyik lakáskasszába is beugrani, hogy idővel a hitelt egy kedvezőbbel váltsuk ki.

Sokan az autójukra is svájciban vettek fel hitelt. Nekik semmiképpen sem ajánlom, hogy most az autó eladásából finanszírozzák az előtörlesztést, hiszen az ő esetükben az autó eladása esetén a piaci árfolyamon kellene előtörleszteni, ami mondjuk 235 forintos árfolyam esetén már jelentős veszteség a 212-225 forintos várakozáshoz képest.  

 

Elemzési ajánlat:  https://www.otpbank.hu/static/portal/other/pdfact/Heti_Hungary_hun_20111010.pdf

 

Címkék: forint kamatemelés svájci előtörlesztés hitel. végtörlesztés frankos

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása